Küçük Kitap Kurtları Yetiştirme Rehberi



📖"Çocuğunuz okumaktan sıkılıyorsa elindeki kitap , dil gelişimine uyumlu değildir. Düzeyinin ya altında ya da üzerindedir. Ayrıca kitabın edebi türünü sevmemiş olabilir. Tabii ki hikaye kurgusunun karmaşık ya da yavan oluşu da etkendir. "
.
📖"Kelime kelime okuma , ilk öğrenildiği aşamalardan sonra yerini hızlı kelime blokları halinde görerek okumaya bırakmalıdır. "
.
📚Ülkemizde kitap okuyan kesimin , gelişmiş diğer ülkere göre ( ne yazık ki! )çok az olduğu bilinen bir gerçek. Kitap okumanın önemini bilmemize rağmen okuma davranışını alışkanlığa dönüştürmemiş olan bir toplumuz. Kitabımız bunun nedenlerini irdelemiş. Okumanın yalnızca öğrenme ile bağdaştırıldığı durumlarda , okullarda okumanın ve okunan kitap sayısının karşılığında alınan notlarla kitap okumayı aslında bir ödül - ceza durumuna bağlayarak çocukların kitap okuma isteğini azaltmış oluyoruz diyor kitabımız. Ve tabii ki öğretmenin belirlediği çocuğun ilgisini çekmeyen kitapları okuması için not , karne sistemini kullanmak... Kitap okumayı doğal , sıradan , hayatın içinden bir parça olarak görmedikçe " Kitap okumaya vakit ayıramıyorum , kitap okuyacak zamanım yok " , serzenişlerini de duymaya devam edeceğiz. Yazdıklarım kitabın ele aldığı başlıklardan ve çok doğru tespitleri var. 📚En çok kitap okuyan Japonlar ' ın , kitap okuma ile ilgili "taşiyomi" adında bir kelimesi varmış. Yürürken bile okumak anlamına geliyormuş. Ne için okuyoruz ? Ya da ne için okumuyoruz ? Önce bunun farkında olmamız gerekiyor ve kitapların da birer tüketim materyali olduğunu unutmadan kendimiz için ve dolayısıyla da çocuklarımıza örnek olup bunu onlara da aktaracağımız için doğru kitabı seçmeyi öğrenmemiz / öğretmemiz gerekiyor. Okurken dudaklarımız kıpırdanıyorsa ya da her bir kelime beyinde tekrar seslendirilerek okunuyorsa kapasitemizin altında bir hızla okuyoruz anlamına geliyor. Kelime kelime okumak göz kaslarını çok yoruyormuş.  Blok okuma yapabilirsek ( birkaç kelimeyi bir anda görerek satıra bir ya da iki kez bakış atarak okumak ya da alan okuma şeklinde bir sayfaya birkaç bakış atarak okumak. Alan okumayı yapabilen var mı ?😍 )

Küçük Kitap Kurtları Yetiştirme Rehberi ; özetle okumayı öğrenen çocuğumuza kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz sorusunun adım adım cevaplarını veriyor. Bunlar neler ? Kısaca bahsedeceğim. 👇
❇️1) Dış motivasyon kullanılabilir. ( yalnızca bir seferlik olmak üzere )
Okumayı istemek ya da istememek : Çocukların bir kitabı okumaya karar verip vermemeleri , " sayfa biçimi ve sayısına bağlı " diyor kitabımız. Çocukların motivasyonu konusunda dikkat edilmesi gerekenler çok detaylı bir şekilde açıklanmış. Algılar ile okuma alışkanlığı arasındaki ilişkinin nasıl olduğundan bahsedilmiş. (Kinestetik ? Görsel ? İşitsel ? )
❇️2) Ne için okuyacağını belirlemek : Öğrenmek ? Anlamak ? Eğlenmek ? Merak ? Dinlenmek ? Popülarite ? Sosyalleşmek ? Tanımak ? Uyum ?
❇️3) Okuma malzemelerini tanımak : Kitap seçimini doğru yapabilmek için gereken bilgi birikimine sahip olmak.
❇️4) Okuma materyali türlerini , roman ve hikaye türlerini , kitap analizlerinin nasıl yapılması gerektiğini bilmek.
Aileler ve eğitimciler için güzel bir kaynak olmuş. 👍 Özellikle ilkokul ve ortaokul öğretmenlerine ve konu hakkında bilgilenmek isteyen tüm ebeveynlere çok , çok tavsiye ederim.

Hiç yorum yok

Son Yorumlar